top of page
Search
  • Writer's pictureHatidza Smajic

Biseri na vjenčanju – praznovjerje ili tradicija

Updated: Jul 17, 2019

Često sam u prilici da popravljam biserni nakit, koji je vlasnica dobila na dan vjenčanja, sa željom da ga pokloni budućoj nevjesti ili kćerki koja se udaje. U posljednje vrijeme mlade ne žele da nose biserni nakit vjerujući da im isti donosi lošu sreću i suze u braku.


Ljubav prema biserima me odvela do istraživanja odnosa raznih kultura, vjera i civilizacija prema bisernom nakitu. Biseri su od davnina simbol savršenstva i vezivali su se samo za dobro.


Drevne civilizacije su biserima pripisivali magična svojstva zbog njihovog mističnog porijekla.

Stari Grci su vjerovali da će biserima osigurati bračno blaženstvo i spriječiti nevjestu od plakanja.

Tokom Križarskih ratova vitezovi su, po povratku kući, darovali svoje buduće nevjeste biserima. U Kini biseri simboliziraju bogatstvo, mudrost i dostojanstvoa u Japanu sreću dok u Indiji bogatstvo djecom.


Biseri su spomenuti i u Svetim Knjigama.


foto: Aida Slamnik

Tradicija nošenja bisera na vjenčanju


Početkom dvadesetog stoljeća biseri su bili dio svadbene tradicije isto koliko su danas dijamanti.

U tradiciji je bilo da mlada na vjenčanju nosi očev dar od bisera.

Na kraljevskim vjenčanjima, od vremena kraljice Elizabete I pa sve do danas, nije se prekinula tradicija nošenja bisera.


Čistoća i iskrenost bisera


Biseri asociraju na: čistoću, nevinost, skromnost, iskrenost, vjernost, uspjeh i sreću. Prema vjerovanju sve to poklanjaju svojoj vlasnici koja ih nosi. Ovo su samo neki od razloga zašto su raskošne vjenčanice, širom svijeta, ukrašene nizovima ovog plemenitog kamenja (biserima).


Kako izbjeći lošu sreću?


Lošu sreću u životu možemo spriječiti samo dobrim ponašanjem, pomaganjem drugih, lijepim govorom i pozitivnim razmišljanjem. Kako se kaže u narodu: „ Sve što uradiš drugome, tako će ti se i vratiti“.

Nošenje bisera na vjenčanju je isto kao i nošenje vjenčanice, ukrasni dio koji mladu čini ljepšom, samopouzdanijom, privlačnijom, pravom princezom.

Mitovi su samo opravdanje ili skretanje pažnje sa stvarnog problema u životu i prebacivanje krivice na nekog ili nešto drugo.


Da li su biseri krivi za razvod braka i suze nevjeste koja na vjenčanju nije nosila bisere?

Biseri su tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno, vjerujući da donose samo dobro a ne lošu sreću i tugu.


Gradite i Vi svoju nevjerovatnu priču bisernim nakitom, koji ćete darovati svojim najmilijim, nastavljajući tradiciju nošenja i poklanjanja bisernog nakita na vjenčanju.


2,232 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page