top of page
Search
  • Writer's pictureHatidza Smajic

Srebro i o vrstama srebra

U prethodnom blogu pisala sam o vrstama bisera, međutim kako u izradi svog nakita koristim i pravo srebro red je da napišem nešto i o njemu. I da svoje znanje o srebru podijelim sa vama.


foto: Aida Slamnik

Često se susrećemo sa raznim nazivima srebrenog nakita, sa različitim oznaka i osobinama. U ovom blogu ću pojasniti neke od vrsta srebra koje postoje i posrebrenog nakita koje često susrećemo na našim prostorima.


Čisto srebro

Oznaku za sebro smo smo učili iz emije i ona je Ag,ruda sebra. Oko 20% proizvedenog srebra dobije se iz rude srebra, iz nje se srebro izdvaja cijanidnim procesom.

Izdvojeno srebro iz rude ide u dalju obradu i koristi se u raznim industrijama.


Danas ću govoriti o srebru koji se koristi u proizvdnji nakita


Šta je to srebro 925?

Sterling ili srebro 925 je mješavina srebra koja u sebi sadrži 92,5% srebra i 7,5% drugih materijala. Na konvenciji prije stotine godina nakit koji sadrzi 92,5% srebra nosi oznaku 925 kao žig na sebi.


Tibetansko srebro

To je srebro niže čistoće od sterling srebra. Tibetansko srebro u sebi sadrži 50% srebra i 50% drugih materijala.

Vremenom mjenja boju, ali može se očistiti. Njegova boja je tamnjija pa djeluje starinski, veoma je lijep za izradu filigranskih radova i nakita sa poludragim kamenjem.


Alpaka ili njemačko srebro

Novo srebro je legura bakra(60%), cinka (20%) i nikla (20%).

U zemljama sa engleskim govornim područjem slitina se naziva: niklovo srebro ,njemačko srebro, alpaka i paktong. Kombinacija ovih metala daje srebreno bijelu boju, pa i ime dobija kao novo srebro.

Alpaka se pored izrade nakita koristi i za izradu medicinskih instrumenata, pribora za jelo, finoj mehanici.


316L ili hiruški čelik, nehrđajući čelik

Nehrđajući čelik je zlatne ili srebrene boje u svjetlijim nijansama (u kojima obično nakit pravi Swatch) i tamnijim nijansana (Fosil i donna Karan imaju divan nakit u tamnijim tonovima).

Nakit urađen od nehrđajućeg čelika se opet presvlači slojevima srebra ili zlata jer dobija mnogo ljepšu boju i pregibi su kvalitetnije obrađeni. Oznaka na nakitu 316L znači da je nakit pozlaćen ili posebren.


I jedan jako bitan savjet za sve vas koji posjedujete pozlaćeni i posrebreni nakit:


Pozlaćeni i posrebreni nakit posebno čuvajte i poslije nošenja čistite, izbjegavajte da ga nosite na plaži, potapanje u vodi i hemikalije, jer će tako dugo vremena zadržati svoj izgled i sjaj.



1,934 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page