top of page
Search
  • Writer's pictureHatidza Smajic

Kamen po kamen palača, biser po biser ogrlica!

Svako zrno bisera je nevjerovatna priča, sama za sebe, svako zrno bisera je unikatni dar prirode čovječanstvu. Na čitavom svijetu ne postoje dva ista zrna bisera. I oni kao i otisci na ljudskim prstima po svojoj različitosti nose sopstveni identitet.



foto: Aida Slamnik

Bisere karakterišu male, sitne rupice koje nužno zahtijevaju da igla bude što tanja kako bi pri nizanju mogla proći kroz rupicu. U procesu nizanja koristim bakrenu iglu, koju napravim od tanke bakrene žice.


Biser je dar prirode, u potpunosti u svom sastavu je prirodan i samim tim je i osjetljiv na bilo šta što ima hemijski sastav, te ne podnosi nikakvu hemijsku materiju. Zato se on niže na svileni konac ili pamučni a nikako na silk. Jer silk nema prirodno porijeklo i njegov hemijski sastav šteti biseru tako što ga topi i proširuje rupice. Ako se sitni biser naniže na silk, taj biser se vrlo brzo ošteti.



foto: Aida Slamnik


Ono što je jako bitno uraditi prilikom nizanja bisera na konac od prirodnog materijala jeste da se poslije svakog nanizanog bisera taj konac čvora. To ga čuva od trenja jednog od drugog, ljepše izgleda. I u slučaju da zakačite negdje ogrlicu ili narukvicu i da dođe do pucanja konca biseri se neće razasuti i nećete ih pogubiti kao što se na filmovima dešava da se biseri razaspu po čitavom podu neke prostorije.


I još jedan tajni sastojak, koji koristim pri pravljenju svakog komada nakita za vas i koji ću vrlo rado podijeliti sa vama jeste velika, velika količina ljubavi koju uložim u nizanje svakog zrna bisera.


Čestim i svakodnevnim nošenjem bisera, dolazi i do "trošenja" istih. Možda zvuči strašno, ali nije. To je znak da je biser pravi i da je nastao prirodnim putem. Kada kažem da se biser "troši" to ne znači da ako svaki dan u godini dana nosite svoju bisernu ogrlicu da će od ogrlice ostati samo konac na kojoj su oni nanizani. Naprotiv, kao što sam rekla u jednom od prethodniih postova da je biser slojevita materija tako i "trošenje" bisera podrazumijeva i skidanje tog tankog neprimjetnog sloja bisera. Biseri su dugovječni.


foto: Aida Slamnik

U jednoj niski bude puno različitih veličina i oblika bisera, baš zbog činjenice da ne postoje dva ista bisera na svijetu. Sama ta njegova različitost i unikatnost traži da u ogrlici imamo i različite veličine bisera, pa se često kaže kada kupujemo neki nakit od bisera da je veličina zrna bisera od 5mm do 7 mm, što znači da su u sredini biserna zrna od 7mm a na krajevima biserna zrna veličine 5mm.


Biseri po sebi često sadrže nepravilnosti, linije, udubljenja, ispupčenja, tačkice koje su nastale prilikom njegovog formiranja. I ne to nisu oštećenja i deformiteti, to je ono što svaki biser čini biserom, unikatom. Svako zrno bisera sa nekim tragom na sebi priča svoju nevjerovatnu priču o tome šta je uvjetovalo da ono bude danas ono što jeste. Dio ogrlice na vašem vratu, naušnica na vašem uhu ili pak dio narukvice ili prstena.


Sve su ovo osobine prirodnog bisera i po tome ga možete i prepoznati. Kao što i kada uđete u prodavnicu i vidite jabuke koje su sve iste, bez ikakve šare, bez ikakve tačkice, gotovo okrugle i sve liče jedna na drugu i bojom i oblikom i veličinom, odmah znate da nije baš nastala u potpunosti prirodnim putem. Ona ne miriše kao ona domaća iz stare dedine avlije, a ni ukus nije ni blizu te iz prodavnice kao ove iz dedine avlije.


E pa, tako je i sa biserima. Najljepši su, najsjajniji i zbog toga istinski uljepšaju i pričaju svoju priču godinama, o osobama koje su vam poklonili biserni nakit, pričaju nevjerovatnu priču i o trenutku kada ste dobili taj komad nakita a i o onome kako ste se tada osjećali.


Budite i vi neko koga će se vrlo rado i sa toplim emocijama sjetiti kada budu nosili nakit koji ste im poklonili.


Vaš MHBiser vam to i olakšava. Uz naš nakit do vaše nevjerovatne uspomene.


743 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page